Därför växer KPMG inom rådgivning

”Positionerar rådgivningskollegor så att de får samma nätverk som revisorer”.

Patrik Anderbro

Rotationsreglerna inom storbolagsrevision är en av orsakerna till KPMG:s tillväxt på rådgivningssidan. Det säger nya vd:n Patrik Anderbro till nättidningen Realtid.
”Vi har fått bli strategiskt duktiga på att positionera våra rådgivningskollegor så att de får samma nätverk som våra revisorer har haft. Det är så vi kan bygga en stor rådgivningsaffär när det är dags att rotera ut en kund, säger Patrik Anderbro, till Realtid.
Som Revisionsvärlden tidigare noterat har KPMG de senaste åren tappat marknadsandelar inom storbolagsrevision, medan rådgivningssidan vuxit. I det senaste bokslutet, för räkenskapsåret som slutade den 30 september i fjol, kan man se att KPMG:s rådgivningsdel är väsentligt större än revisionsverksamheten. Revision inklusive nu sålda delen ”ekonomiservice” omsatte 1,33 miljarder kronor. Det innebär att revision utgjorde cirka 1 miljard kronor under räkenskapsåret. Rådgivningsdelen omsatte under samma period 1,20 miljarder kronor, se separat artikel.
Inom rådgivningsverksamheten ryms bland annat rådgivning inom strategisk och kommersiell due diligence, M&A, finansieringsfrågor och digitalisering, AI samt Cyber Security.
”Vi vill växa inom den finansiella och offentliga sektorn, men även inom industri och tillverkning. Under den senaste tiden har vi fått nya stora kunder såsom SAS, ABB och Skandia, men tyvärr gör rotationskravet att Folksam lämnar oss efter det här året efter nästan hundra års samarbete”, säger Patrik Anderbro till Realtid.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se