Byråernas smarta PR-offensiv inför Almedalsveckan

 

Det jobbas för högtryck på revisionsbyråerna inför Almedalsveckan. I centrum står revisionsbyråernas över 50 seminarier men även mingel, luncher, möten och middagar måste förberedas. Gott och väl över 100 personer från revisionsbranschen förbereder sig just nu för att åka till Visby. En utmaning för alla Almedalsaktörer utom möjligen partiledarna är att få publik. Byråernas lösning att arrangera breda seminarier med kända publikdragare på talarlistan, något Revisionsvärlden skrivit om tidigare. Det betyder att revisionsbyråerna inte kan tala om något så tråkigt som revision men att skatt går bra, i alla fall om det handlar om skattepolitik. Ett exempel är PwC som arrangerar seminariet En skattereform för entreprenörskap med bland andra Pontus Braunerhjelm, professor och forskningsledare på Entreprenörskapsforum, som är medarrangör.

En annan utmaning är att nå ut med sitt budskap till fler än de som besöker seminariet. Med över 3700 officiella evenemang under Almedalsveckan, alla tunga politiker på plats och en veritabel granateld av olika typer av utspel från partier och organisationer är det i det flesta fall omöjligt att få media att skriva om seminarierna eller de rapporter som presenteras där. Lösningen: Släpp rapporterna före Almedalsveckan. Visserligen blir det gamla nyheter som presenteras i Visby, men hellre det än att släppa rapporter under Almedalsveckan som helt drunknar i bruset.

Här är några intervjuer och rapporter som dök upp i media innan det blev för sent:

 • Hyperloop Ones globala utvecklingschef Alan James intervjuas av Dagens Industri/Di Digital inför seminariet om en rörförbindelse mellan Sverige och Finland. Som Revisionsvärlden rapporterat tidigare är KPMG ett av företagen som arbetar med studien. Artikeln har redan delats eller gillats över 1000 gånger.

  krüger
  Martin Krüger
 • På fredagen intervjuas KPMG:s forensic-expert Martin  Krüger i Dagens Nyheter om rapporten Global profile of a fraudster, som även den presenteras på ett seminarium.
 • SABO, organisationen för allmännyttiga bostadsföretag, presenterade redan den 21 juni rapporten Vad skulle marknadshyror kosta Sverige? som gjorts av PwC. Almedalsseminariet om samma frågor hålls den 4 juli.
 • Carlos Esterling, partner och ansvarig för
  carlos-100x150
  Carlos Esterling

  entreprenörsfrågor på EY intervjuades i Dagens Industri den 18 juni om en studie som pekar ut ovilja att ta risk som en orsak att inte fler kvinnor startar företag. Seminariet om studien går av stapeln den 4 juli.

 • PwC:s  hälso- och sjukvårdsexpert Jon Arwidson intervuas i senste numret av Dagens Medicin om rapporten Den digitala patienten är här – men är vården redo? som kommer att avhandlas på ett PwC-seminarium i Visby.
 • Grant Thorntons skatteexpert Urban Kardvik hade i veckan en debattartikel i SvD Näringsliv kopplad till bolagets entreprenörstema i Almedalen.
 • Vi ska i sammanhanget inte glömma FAR, som är på plats i Visby med ett ambitiöst program. Generalsekreterare Dan Brännström intervjuas i senaste pappersutgåvan av Dagens Samhälle om organisationens studie av kommunernas hållbarhetsarbete, som ligger till grund för en hel seminarieserie på temat.

Med bra grundarbete i gammalmedia redan före Visbyresan kan revisionsbyråernas informationsfolk koncentrera sig på att sprida seminariebudskapen i sociala medier under själva Almedalsveckan. Revisionsvärlden reser också till Almedalen för att rapportera om hur det går. Kanske ses vi där?

Martin Hammarström

[email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *