Byrå sponsrade revisionsklient

Fotbollsrevisor välkomnar Revisorsinspektionens utredning.

Foto ÖFK

Revisorn i Östersunds Fotbollsklubb (ÖFK) utreds av Revisorsinspektionen. Detta efter att SVT:s Uppdrag granskning avslöjat att revisorn rest med klubbens chartrade plan på bortamatcher och festat med klubbledningen.

Revisorn har, enligt Uppdrag granskning, bland annat hängt med laget på bortamatch mot grekiska PAOK i Thessaloniki. Revisorn flög i ÖFK:s chartrade plan och bodde tillsammans med laget på hotell. I programmet beskrivs två fullspäckade dagar med middagar, nätverksmingel, föreläsningar och medverkan på lagets träning. Samt naturligtvis resans höjdpunkt: matchen mot PAOK. Enligt uppdrag granskning är revisionsbyrån officiell sponsor till laget.

”Detta har gett oss anledning att utreda revisorns uppdrag och hur han har hanterat de för revisorer mycket viktiga frågorna om självständighet och opartiskhet”, säger RI:s chefsjurist Anders Ahlgren till SVT.

ÖFK var för ett par år sedan allsvenskans utropstecken, men har sedan dess skakats av flera skandaler som involverar den tidigare ordföranden (som även varit vd för ett kommunalt bolag). Misstankarna handlar om otillåtet stöd av fotbollsklubben. Den tidigare ordföranden är misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Denne har lämnat både ÖFK:s och flera andra bolagsstyrelser.

Förutom ÖFK reviderar Jämtlandsrevisorn flera bolag med koppling till ÖFK:s tidigare ordförande. Till Uppdrag granskning uppger den auktoriserade revisorn att han och hans byrå varit oberoende i samtliga revisioner de genomfört.

”Vi som företag har endast köpt biljetter och biljettpaket med mat och dryck till ÖFK:s matcher samt hyrt en reklamplats. Några från vår personal, inklusive jag själv, har privat rest och deltagit som åskådare i vissa av ÖFK:s matcher i Europaspelet”, säger revisorn, som välkomnar RI:s utredning.

”Vi ställer oss helt till deras förfogande. Vår självständighet och opartiskhet har inte påverkats”, säger han till SVT.

Hema

hemabajaj891@gmail.com