Brittiska KPMG tar radikalt grepp

Väljer strikt mellan revision eller rådgivning till de största börsbolagen.

Bill Michael

KPMG slutar helt med rådgivning till de största revisionsklienterna, de som ingår i Londonbörsens storbolagsindex FTSE 350. Det rapporterar brittiska medier, bland annat Sky News och The Guardian, som tagit del av ett internt mejl från byråns ordförande Bill Michael. Inget datum för den självpåtagna restriktionen anges.

Bakgrunden är att Big Four i Storbritannien pressas hårt från myndigheter och politiker, se tidigare artikel. För KPMG:s del gäller det bland annat den kollapsade byggjätten Carillion och inredningskedjan BHS. I båda fallen var KPMG revisor, samtidigt som man hade omfattande rådgivningsuppdrag.

En rad utredningar pågår och i debatten diskuteras en rad mycket långtgående förslag, bland annat tvångsklyvning av de fyra stora med separata bolag för revision och rådgivning och statliga revisorsutnämningar.

KPMG:s drag beskrivs i brittisk media som ett sätt att blidka myndigheter, politiker och allmänheten. KPMG är först ut bland Big Four i Storbritannien att frivilligt helt avstå från rådgivningsuppdrag till de största noterade klienterna. Att just KPMG är först skulle enligt The Guardian kunna ha att göra med att deras rådgivningsdelar är relativt små. Det verkar dock tveksamt. När Revisionsvärlden kollar i senaste årsredovisningen för brittiska KPMG står affärsområdet Audit för 27 procent av de totala intäkterna. Näst största affärsområdet är Tax som står för 23 procent. Affärsområdena Deal Advisory och Management Consulting är tillsammans väsentligt större än Audit.

 

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se