”Branschkunskaper är meriterande, men inte nödvändigt”

Så jagar Srf konsulterna ny förbundsdirektör.

Frans Blom

Som Revisionsvärlden tidigare rapporterat har Srf konsulternas vd och förbundsdirektör Roland Sigbladh aviserat sin avgång efter sex år på posten. Nu berättar branschorganisationens ordförande Frans Blom i den egna tidningen Konsulten om vilken typ av efterträdare man söker. Ambitionen är att ha en ny vd på plats vid huvudkontoret i Stockholm under hösten. Denne förväntas arbeta parallellt med Sigbladh någon månad innan denne lämnar över som förbundsdirektör och går i pension.

”Eftersom förbundsrollen innehåller en stor andel påverkansarbete gentemot politiker, myndigheter, företag och organisationer är det en stor fördel att de kontakter Roland förvaltat och skapat växlas över till hans efterträdare under en tid”, säger Frans Blom till Konsulten.

Roland Sigbladh har ingen bakgrund inom redovisning eller lön. Han var innan han kom till Srf marknadschef på kreditupplysningsföretaget UC. Den konkurrerande branschorganisationen FAR leds av Karin Apelman, som aldrig varit revisor. Hennes karriär omfattar jobb i både privat och offentlig sektor, bland annat har hon varit generaldirektören för Exportkreditnämnden (EKN).

”Branschkunskaper är meriterande, men inte nödvändigt. Jag tror personligen att det ger en kortare startsträcka. Men allra viktigast är de personliga egenskaperna. Du måste vara en utåtriktad person som skapar engagemang och vill vara i händelsernas centrum. Någon som gillar att skapa nätverk, kan leda ett team, vill hjälpa andra att göra karriär och gärna står på scen och tar täten”, säger Frans Blom, som inte utesluter att rätt kandidat finns bland Srf:s egna medlemmar.

Srf har på sin webbplats publicerat en rekryteringsannons. Av den framgår att den nye vd:n/förbundsdirektören ska representera Srf konsulterna i en rad olika forum nationellt och internationellt, exempelvis i NAF – Nordic Accouting Federation.

”Ditt mål är att proaktivt fortsätta att utveckla Srf konsulternas marknadsledande position genom en medlems- och marknadsorienterad, långsiktigt växande och välmående verksamhet som skapar medlemsnytta i en bransch i stark förändring”, skriver Srf i annonsen.

Ansökningstiden går ut 26 maj. Se hela annonsen här.

Martin Hammarström

[email protected]