Bolagsverket uppmanar till vaksamhet när du ska sälja ett företag!

Sponsrat innehåll från Bolagsstiftarna

I dagarna gick Bolagsverket ut med en uppmaning om att vara vaksam om du ska sälja eller avveckla ett företag. Vad är bakgrunden till detta? Vi tog ett snack med Charlotte Wiberg, vice vd på Bolagsstiftarna. De är en av Sveriges största aktörer på snabbavveckling med över 25 års erfarenhet i branschen och köper årligen tusentals bolag för avveckling.

Vi tar det från början, vad är egentligen en Snabbavveckling?

”Snabbavveckling är en form av avveckling som många gånger är smidigare och enklare än en traditionell likvidation Du får ut ditt kapital omgående, du slipper allt styrelseengagemang och leverantören ansvarar för att bolaget avvecklas”, säger Charlotte.

Varför går Bolagsverket ut med den här varningen?

”Jag tror att det handlar om att snabbavveckling är en tjänst som växt väldigt snabbt och därför har lockat till sig många olika aktörer. Det är oerhört viktigt att köparen är finansiellt stark och har ett stort eget kapital. Därför är det väldigt viktigt att kolla upp aktören som köper ett vilande bolag. Du måste vara säker på att den aktör du samarbetar med tar fullt ansvar under hela den avvecklingsprocess som pågår lång tid efter det att köpeskillingen för bolaget har utbetalats.”

Vad kan hända om köparen inte är seriös eller tillräckligt finansiellt stark?

”Risken finns att köparen inte klarar av att fullgöra sina förpliktelser. Exempelvis att betala skatter och hantera oförutsedda krav. Sköts inte det här på rätt sätt kan tidigare ägare och styrelse drabbas.”

Vad är viktigt att tänka på vid snabbavveckling?

”Att veta vem man göra affär med. Börja alltid med att kontrollera snabbavvecklingsleverantören. Kolla upp om leverantören är finansiellt stark, har erfarenhet att hantera hela avvecklingsprocessen korrekt. Utöver det är det lite sunt förnuft-grejer som är bra att tänka på: Är leverantören lättillgänglig? Svarar de i telefon? Har de besöksadress? Saker som kan tyckas självklara men inte alltid är det.”

Vågar man sälja till aktörer som lockar med allt lägre priser?

”Idag finns det aktörer på vår marknad som lockar med priser som känns orimligt låga. Det är klart att jag uppmanar till försiktighet, att använda sådana aktörer kan bli kostsamt. Vid en vanlig bolagsförsäljning kollar du alltid upp köparen, det är minst lika viktigt vid snabbavveckling. Är det för billigt eller för enkelt, ja då kanske det är för bra för att vara sant”, avslutar Charlotte Wiberg.

Läs Bolagsverkets varning här.

Läs mer om Bolagsstiftarna och snabbavveckling här.

Bolagsstiftarna tillhandahåller alla typer av bolagsrättsliga tjänster och våra huvudsakliga verksamhetsområden är snabbavveckling av vilande aktiebolag samt försäljning av färdiga aktiebolag, s.k. lagerbolag. Bolaget grundades för drygt 25 år sedan. Genom åren har vi köpt och avvecklat över 15.000 aktiebolag samt bildat över 50.000 lagerbolag hos Bolagsverket.

Sponsrat innehåll från Bolagsstiftarna

Bolagsstiftarna

[email protected]