Bokio köper Red Flag

Nyemission på 80 miljoner kronor i samband med affären – ”ingen betydande coronarabatt”.

Viktor Stensson

Redovisningstjänsterna Red Flag och Bokio går samman. Målet är enligt ett pressmeddelande att skapa en europeisk utmanare inom automatiserad bokföring och företagsadministration.

”Bolagen kompletterar varandra väl. Red Flag har en bredare produktflora och vi har fler kunder. Tillsammans kommer vi kunna erbjuda en ännu bättre tjänst för att hjälpa småföretagare att driva sina bolag”, säger Bokios medgrundare och vd Viktor Stensson till DI Digital, som var först med nyheten.

Affären tycks innebära att Bokio, som i första hand är ett mjukvarubolag som har en redovisningstjänst som tillval, förvärvar Red Flag, som är mer lik redovisningstjänster som Dooer, PE Accounting och Wint. Viktor Stensson fortsätter som vd för det sammanslagna Bokio. Varumärket Red Flag behålls.

Red Flags vd och medgrundare Mikael Pawlo blir enligt artikeln ansvarig för expansion och internationalisering i det sammanslagna bolaget.

”Vi finns i Sverige och England idag. Men vi ska öppna i fler länder, förhoppningsvis redan i år”, säger han.

Affären kräver Finansinspektionens godkännande, då Red Flag är ett betalningsinstitut som står under FI:s tillsyn.

I samband med affären görs även en emission om 80 miljoner kronor. Bland investerarna nämns Bokios två största externa delägare: riskkapitalbolaget Creandum och finansbolaget Svea Ekonomi. Även Red Flags grundare Mattias Söderhielm och Mikael Pawlo är med i emissionen, liksom Red Flags befintliga delägare Anders Ström, Staffan Persson och finansfamiljen Dinkelspiel genom olika investeringsbolag.

Även Minecraft-miljardären Carl Manneh blir delägare.

“Jag gör inte så mycket investeringar, men här finns det både ett mått av samhällsförbättring som kan göra att fler kan starta och driva bolag samt beprövade entreprenörer, så jag gjorde ett undantag”, säger Carl Manneh i pressmeddelandet.

Det sammanslagna bolaget får cirka 80 medarbetare, kontor i Stockholm och Göteborg, och över 80 000 företagskunder/användare. Bokios användare betalar i de flesta fall inget för tjänsten. Bolaget ska tjäna pengar på att sälja tilläggstjänster, främst i samarbete med tredje part. Det rör sig om faktureringstjänster, lån, pensioner, försäkring och juridiska tjänster.

Hur mycket bolagen i dagsläget omsätter framgår inte av artikeln. Men gamla bokslut visar att Bokio AB och systerbolaget Bokio Accounting AB år 2018 båda omsatte drygt en miljon kronor. Red Flag AB omsatte 2018 1,6 Mkr. Det kan nämnas att Red Flags redovisningstjänst kostar från 498 kronor i månaden.

Enligt Di Digitals “källor” görs emissionen i det sammanslagna bolaget till en kurs som värderar det sammanslagna bolaget till mellan 500 Mkr och en miljard kronor. Endast Bokio uppges ha värderats till cirka 250 Mkr innan affären.

Revisionsvärldens kommentar: Detta ser ut som rena gissningar. PE Accounting, som har intäkter värda att nämnas och en fungerande affärsmodell, värderades till en kvarts miljard när SEB 2019 gick in som delägare i redovisningstjänsten. Konkurrenten Wint fick nyligen en ny värdering vid en emission, läs mer här

Mikael Pawlo uppger att sammanslagningen delvis gjordes upp före coronakrisen och att krisen bara påverkat marginellt.

”Det är klart att alla påverkas, men det blev ingen betydande coronarabatt … Det är ett bra läge för kostnadseffektiv, automatiserad bokföring och företagsadministration. Jag tror intresset kan öka bland många företag nu när vi går in i en tuffare konjunktur”, säger Mikael Pawlo till DI Digital.

Martin Hammarström

[email protected]