Bilden klarnar kring Ludvig & Co:s Lexly-affär

Techinvesteraren Håkan Roos ny storägare i juristutmanaren.

Revisionsvärlden skrev i förra veckan om att Altor-ägda redovisningsjätten Ludvig & Co (LRF Konsult) köper 5 procent av den affärsjuridiska uppstickaren Lexly (tidigare Avtal24). Affären innebär att Lexly koncentrerar sig på att utveckla sin gör-det-självtjänst där företagare och privatpersoner utformar avtal direkt i Lexlys molntjänst, utan hjälp av en jurist. Ludvig & Co tar å sin sida över Lexlys rådgivningsdel. Ett 30-tal jurister kommer gå över till Ludvig & Co och flyttar på sikt till deras Stockholmskontor.

Redan då sa Lexlys grundare och vd Magnus Stein till Revisionsvärlden att affären var en del i en större emission. Och på onsdagen skriver DI Digital mer om emissionen. Det visar sig att riskkapitalisten Håkan Roos, tidig investerare i bland annat Izettle, är största investeraren när Lexly tar in 50 miljoner kronor i riskkapital. Även de tidigare ägarna Industrifonden och Biovestor (som kontrolleras av finansmannen Sven Hagströmer) deltar i nyemissionen.
Kapitalet från nyemissionen ska, enligt artikeln, investeras i vidareutveckling av mjukvaran och den digitala affären. Lexly vill även etablera tjänsten i fler länder.

”Vi ska förbättra den digitala kundupplevelsen. Vi ska även expandera internationellt. Vi är verksamma i Sverige och Tyskland idag, men tittar på andra marknader och har en nyetablering på gång i ett stort land utanför Europa”, säger Magnus Stein till DI Digital.

I somras bytte bolaget namn från Avtal24 till det mer internationellt gångbara Lexly.

Det är tydligt att Lexly vill utveckla de automatiska, internationellt skalbara och digitala delarna av affären, medan den juridiska rådgivningen flyttar till Ludvig & Co.

”Juridik är egentligen optimalt för digitalisering. Det är ju regler, och regler är kod. Just nu fokuserar vi mycket på att förbättra kundupplevelsen och närma oss fintechsektorn”, säger Magnus Stein till nättidningen.

Läs även kommentaren: Inga trygga hamnar inom professional services

Martin Hammarström

[email protected]