Stora förändringar i utbildning för hållbarhetsrevisorer - men långa övergångsbestämmelser.
Hållbarhet blir ett nytt obligatoriskt ämnesområde i utbildningen för att bli auktoriserad revisor. Auktoriserade revisor som vill har behörighet att granska hållbarhetsrapporter ska dessutom få åtta månaders praktik inom hållbarhetsområdet på byrå, och sedan årligen lägga 40 timmar på ýtterligare hållbarhetsutbildning. Det föreslår Revisorsinspektionen (RI) i en promemoria om anpassningar för att Sverige ska leva upp till EU:s hållbarhetsdirektiv.
RI föreslår även övergångsbestämmelser som gör att revisorer som den 1 januari 2026 redan är auktoriserade, inte träffas av de nya kraven. Denna grupp kommer automatiskt att få behörighet att granska hållbarhetsrapporter. Men för revisorerna som auktoriseras efter den 1 januari blir förändringarna i utbildning stora.
”Revisionsföretag som avser ägna sig åt granskning av hållbarhetsrapporter kommer att behöva tillhandahålla åtta månaders praktisk utbildning inom hållbarhetsområdet till sina anställda, eller anställa revisorer som redan har behörighet att granska hållbarhetsrapporter. Som tidigare har konstaterats är det bara några få revisionsföretag som i dag har sådana granskningsuppdrag. Detta innebär i sin tur att inte alla revisionsföretag kommer att ha möjlighet att tillhandahålla praktisk utbildning inom hållbarhetsområdet”, skriver RI, som alltså tycks misstänka att hållbarhetsrevision främst kommer att utföras av de större byråerna.
Regeländringarna i sammandrag:
- Nuvarande krav på teoretisk utbildning för att bli auktoriserad revisor utökas med hållbarhet som ett nytt obligatoriskt teoretiskt ämnesområde. Ämnesområdet kan studeras vid revisionsföretag, universitet eller högskola.
- Praktisk utbildning inom hållbarhetsområdet ska följa krav motsvarande det som gäller för praktisk utbildning inom revision.
- En auktoriserad eller godkänd revisors ordinarie fortbildning (100 verifierbara timmar) ska ske på samma sätt och i samma omfattning som tidigare. Till denna fortbildning kan dock framöver tillgodoräknas också studier inom ämnesområdet hållbarhet samt utbildning enligt penningtvättslagen.
- För en auktoriserad revisor som har behörighet att granska hållbarhetsrapporter ska fortbildningen även omfatta ett tillägg om minst 40 verifierbara timmar inom ämnesområdet hållbarhet.
- Nuvarande krav i föreskrifterna om vissa skyldigheter för huvudansvarig revisor, förberedande åtgärder och dokumentationskrav för revisionsuppdrag utökas till att även omfatta uppdrag som avser granskning av hållbarhetsrapporter.
- Nuvarande organisatoriska krav som ställs på revisionsföretagen och krav på att upprätta klientregister anpassas för att även omfatta rutiner och uppdrag avseende granskning av hållbarhetsrapporter.
Föreskrifterna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2024.