Aspia sparkar vd:n

Ordföranden Jan Frykhammar tar över rodret.

Magnus Eriksson

Sveriges största redovisningsbyrå Aspia byter oväntat vd. Enligt Revisionsvärldens källor har styrelsen entledigat Magnus Eriksson med omedelbar verkan. Ordföranden Jan Frykhammar tar över rodret, i vad som ser ut att vara en nödlösning i väntan på att en ordinarie vd kan tillsättas.

Jan Frykhammar

Personalen informerades under tisdagen. På torsdagskvällen var inget kommunicerat externt, förutom att ordföranden Jan Frykhammar ersatt Magnus Eriksson som vd på webbplatsen.

På fredagen, när nyheten om vd-skiftet var ute, fick nättidningen Realtid en kommentar av ägaren IK Investment Partners.

“Vi har bett Magnus Eriksson avgå och sitter nu i samtal med honom om vad som ska ske vidare”, säger Mikaela Murekian, kommunikationsdirektör på IK Investment Partners, till Realtid.

Varför vd-bytet sker vill hon först inte kommentera, men säger sedan till tidningen:

“Aspias fortsatta tillväxt kräver ett nytt ledarskap. Jan Frykhammar är t.f. vd till dess att ett nytt ledarskap är på plats”.

Ett rekryteringsbolag är redan inkopplat.

Frykhammar är konsult och styrelseproffs i högsta divisionen. Han gjorde lång karriär inom Ericssonkoncernen och var bland annat finansdirektör under flera år.

Magnus Eriksson byggde framgångsrikt upp PwC Business Services som i juli i fjol såldes till riskkapitalbolaget IK Investment Partners för 1,6 miljarder kronor och fick namnet Aspia. Eriksson slutar alltså efter mindre än nio månader med IK som huvudägare. Under den tiden lyckades han genomföra flera förvärv; KPMG:s verksamhet inom redovisning och lön, lönespecialisten DLN Payroll Services samt Skeppsbron Skatt.

Eriksson inledde karriären som revisor. Under 1980- och 1990-talet drev han en mindre revisions- och redovisningsbyrå i Göteborg och Alingsås som förvärvades av PwC 2001. Därefter befordrades han till chef för PwC-kontoret i Göteborg. År 2009 fick han nationellt ansvar för det som då kallades Affärsservice. Han har alltså varit med från början och byggt upp Aspias nuvarande affärsmodell.

Revisionsvärlden söker Jan Frykhammar.

Fotnot: I den första versionen av denna artikel stod att personalen informerades under torsdagen, men det tycks ha skett i tisdags. Citaten från IK Investment Partners lades till på fredagen vid lunchtid.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se