Aspia ökar antalet delägare

Men få från KPMG och DLN Payroll Services.

Magnus Eriksson. 

Aspia är nu uppe i 29 delägare, säger vd Magnus Eriksson i en intervju med tidningen Balans.

Det innebär att redovisningsjätten fortsätter att utöka partnerkretsen efter att verksamheten såldes till huvudägaren IK Investment Partners i fjol. Magnus Eriksson sa i mars 2018 till Revisionsvärlden att nio personer inom Business Services var PwC-partners. I juli i fjol hade delägarkretsen vuxit till 26 personer, bland annat genom rekryteringarna av flera ledningspersoner. Sedan dess har Aspia förvärvat både KPMG:s redovisningsdel och lönespecialisten DLN Payroll Services, men inga stora partnerintag tycks alltså ha skett i samband med dessa förvärv. Nu i februari köper Aspia även Skeppsbron Skatt, vilket skulle kunna öka antalet delägare ytterligare. I intervjun lyfter Magnus Eriksson fram möjligheten till delägarskap, som alltså är oförändrad (eller bättre) med private equity-bolaget IK Investment Partners som huvudägare jämfört med när han och en handfull andra chefer var delägare i PwC.

”Vi är fortfarande en partnerägd organisation, med 29 delägare. Men med IK Investments som huvudägare har vi stora möjligheter att satsa och utvecklas”, säger Magnus Eriksson till Balans.

Som revisionsvärlden skrivit tidigare genomförde Magnus Eriksson i fjol en landsomfattande turné, där han besökte ganska många av de närmare 70 kontoren. Ett budskap från Eriksson har varit att Aspia är friare nu när man inte längre begränsas av de lagar och regler som omfattar revisionsverksamhet.

”Jag upplever att vi internt har fått ett bättre självförtroende och en starkare position i branschen sedan vi blev ett självständigt bolag. Våra medarbetare inom lön, redovisning och rådgivning kan nu arbeta och utvecklas utan begränsningar utifrån oberoendereglerna. Vi har helt nya möjligheter att erbjuda andra tjänster och gå till helt nya marknader än vi hade tidigare”, säger Magnus Eriksson i intervjun.

I Balansartikeln citeras även flera kontorschefer. De uppger att integrationen av KPMG:s redovisnings- och löneverksamhet går bra. Snittåldern hos de tidigare KPMG-medarbetarna beskrivs som högre än hos de forna PwC-medarbetarna, i alla fall i Borlänge och Falun som fick 16 nya medarbetare efter KPMG-affären.

”Det är jättebra för kontoret. Vi fick flera erfarna medarbetare från KPMG som nu jobbar med våra lite yngre medarbetare. Det är en bra blandning”, säger Azmir Talundzic, chef för Aspias kontorsområde Södra Dalarna, till Balans.

Martin Hammarström

[email protected]