Hela listan – de bästa artiklarna i Revisionsvärlden år 2020

Tack för att du läst Revisionsvärlden under 2020. Väl mött 2021!

Visst, på det stora hela var 2020 ett elände, men nyhetsmässigt var året superspännande. Här är godbitarna ur Revisionsvärlden ni minns – eller kanske missade. Många av artiklarna ligger bakom betalvägg, är du inte prenumerant kan du prova Premium gratis. Registrera dig idag om du inte redan gjort så.

En av årets mest lästa artiklar var intervjun med redovisningsbyrån Saldo Redovisnings Mattias Segerbrand Matias Aphram, som ifrågasätter auktorisation av redovisningskonsulter. Intervjun retade särskilt Srf konsulterna.
En annan kontroversiell text var FAR:s tidigare chefsjurist Urban Engerstedts debattartikel om kvalitetskontroll av revisorer, där han ifrågasatte om branschorganisationen ska vara ”angivare” av de egna medlemmarna.

En rad andra branschföreträdare har intervjuats exklusivt under året. Jag fick träffa EY:s vd Anna Svanberg i ett tomt huvudkontor (som för övrigt snart är utflyttat), mitt under pandemin i våras.

Accountors Sverigechef Magnus Högvall berättade om hur han vänt den svenska delen av Accountor till vinst efter tre förlustår.

Danska Azetschefen June Mejlgaard Jensen fick i september ansvar även för den svenska verksamheten. I en intervju med Revisionsvärlden tillkännagav hon ett strategibyte som innebär att Azets ska närma sig även litet mindre kunder. Kort därefter kunde vi avslöja att Azets öppnar kontor i Västerås, det ”första mindre kontoret inriktat på lokala kunder”.

Martin Hammarström med en äldre artikel.

Inte sällan har personer litet utanför redovisningsbranschen intressanta perspektiv på densamma. Läs intervjuerna med riskkapitalisterna Magnus Lenngren (då på Collector Ventures, idag på betalbolaget Klarna) och Pär Roosvall. Den senare spår kontorsslakt inom redovisning, i linje med vad som skett inom bank.

Under året har bolag som tidigare utmanade redovisningsbranschen i stället försökt närma sig byråerna. Det gratis redovisningsprogrammet Bokio lanserade i höstas en ”byråmiljö” som ska ”hjälpa redovisningsbyråerna att serva microkunderna på ett nytt sätt”. Och helt nyligen berättade Wrebits grundare David Wengbrand om bokföringsappens nya affärsmodell – att vara en plattform där redovisningskonsulter möter kunder.

Tack för att du läst Revisionsvärlden under 2020. Väl mött 2021!

Martin Hammarström
Chefredaktör

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se