Är du redo för penningtvättstillsyn?

Agera i tid och undvik sanktionsavgifter.

Sponsrat innehåll från INBooks

Lina Ekberg, Affärsutvecklare på INBooks Flow.

Nyligen ledde en av Länsstyrelsens tillsyner till ytterligare ett ingripande mot överträdelse av penningtvättsregelverket för en redovisningsbyrå. Att ha tillräckliga åtgärder är en utmaning för branschen men med INBooks Flow kan hanteringen ske både snabbt och säkert. För att kunna bedöma risken att bli indragen i penningtvätt eller finansiering av terrorism måste det finnas rutiner som alla på redovisningsbyrån måste följa. Dessutom behöver byrån känna till en hel del om sina kunder.

–     Vi på INBooks Flow har erfarenhet av att jobba på redovisningsbyrå och vet vilken utmaning det är att hålla koll på vilka kunder som byråns kunder har, vilka produkter och tjänster som hanteras, vilka distributionskanaler som finns, vilka transaktioner som sker och var de geografiska områdena för affärsrelationer är. Uppdaterad riskbedömning och kundkännedom är otroligt viktigt, säger Lina Ekberg, Affärsutvecklare på INBooks Flow.

När en byrås rutiner och riktlinjer brister finns risken att verksamheten inte kan kontrollera att den utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism. Länsstyrelsen utdömde nyligen en sanktionsavgift om 600 000 kronor för den typen av överträdelserna. Att få en sådan sanktionsavgift kan ha en betydande påverkan på byrån. Dessutom skadas byråns anseende och det finns risk att kunder väljer att lämna.

–     Hur ser din byrå till att skyldigheterna följs? Har tillräckliga åtgärder vidtagits och vet ni hur ni ska göra när misstanke om brott ska rapporteras? Vi vet att det kan kännas läskigt, men det behöver inte vara så komplicerat, säger Lina.

En lösning är att använda INBooks Flow, ett verktyg där byrån kan jobba med att hantera riskbedömning av byrån, delar av kundkännedomen (KYC), uppdragsbrev, lönsamhetsberäkning och kvalitetsprocess i ett och samma system. Hämtning av styrelse, verklig huvudman och Pep-kontrollen utförs automatiskt och byrån bygger enkelt upp frågeställningar enligt kundkännedomen med INBooks Flow.

–     Vårt mål är att underlätta för branschen att utföra dessa nödvändiga kontroller. På så sätt kan säkerheten öka och konsultens tid kan läggas på andra mer lönsamma uppgifter, avslutar Lina.

INBooks utvecklar programstöd för både redovisningsbyrån och småföretagaren. Företaget grundades i Växjö och drivs av engagerade medarbetare med lång erfarenhet inom redovisningsbranschen.

Läs mer på: https://inbooks.se/flow/

Följ oss på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/inbooks-flow/

Besök oss på Facebook: https://www.facebook.com/inbooks.se

Sponsrat innehåll från INBooks

Redaktionen

[email protected]