Allra anmäler Deloitte till Revisorsinspektionen

Planerar även en domstolsprocess mot byrån.

Ur Allras anmälan till RI

Revisorsinspektionen, RI, har öppnat ett disciplinärende kring Deloittes revision av det krisdrabbade fondbolaget Allra. Enligt Fredrik Bengtsson, jurist på RI, öppnades ärendet den 27 april efter att myndigheten fått in fem anmälningar från fem olika bolag i Allra-koncernen, som alla reviderades av Deloitte.

”Vår utredning fokuserar i dagsläget på två huvudfrågor. Dels hur det gick till när Deloitte lämnade revisionsuppdraget i förtid och anmälde Allra till Ekobrottsmyndigheten. Dels om Deloittes extrauppdrag i Allra har varit förenligt med reglerna om revisors oberoende”, säger Fredrik Bengtsson till Revisionsvärlden.

Den mest omfattande anmälan är sju sidor lång och rör moderbolaget Allra Sverige AB. Den är underskriven av bolagets vd Alexander Ernstberger och avslutas med den kanske viktigaste informationen i hela brevet: Allra planerar en civilrättslig process mot Deloitte och byråns huvudansvarige revisor. Om hotet är allvarlig menat kan RI-anmälan ses som uppvärmning inför ett stort skadeståndsmål i domstol. Troms Kraft och HQ är två kända exempel där en revisors utförda jobb först prövas av RI innan stora skadeståndsmål mot revisorn och/eller byrån drar igång.

Deloittes kontor i Stockholm

Anmälan till RI rör flera olika områden:

  • Om det fanns skälig grund för Deloitte att hoppa av sitt uppdrag i förtid. Det lyser igenom i anmälan att Allra var mycket besvärat av att inte hitta någon revisor efter Deloitte-avhoppet. Till slut gav Bolagsverket uppdraget till Mazars, se tidigare artikel.
  • Fakturafrågor: Enligt anmälan har Deloitte fakturerat extra för revisionen av 2016 års räkenskaper. “Det fakturerade beloppet avviker kraftigt från det estimerade arvodet…”skriver Alexander Ernstberger i anmälan.
  • Om huruvida de konsulttjänster som Deloitte utfört åt Allra kan ha påverkat revisionen. Deloitte hjälpte Allra med förberedelser inför en planerad introduktion på Stockholmsbörsen i år, bland annat en ”total due diligence avseende Allra Sveriges och koncernbolagens skatter samt övrig börsfähighet. Det kan nämnas att Allra Sverige så sent som den 20 januari 2017 fick erbjudande från Deloitte om extra tjänster…”, står att läsa i anmälan.

Deloittes presschef Christer Ahlgren uppger att Deloitte redan har lämnat in ett svar på Allras RI-anmälan.

”Den har arbetats fram av revisionsteamet och kan sägas vara är en genomgång av hela uppdraget”, säger han.

En fråga som ställs av Allra, och även lyfts i media, är varför Deloitte regerade just den 16 mars, efter att Svenska Dagbladet skrivit om Allra i över en månad, Pensionsmyndigheten infört köpstopp för Allras fonder i PPM-systemet och styrelseledamöter som Ebba Lindsö, Thomas Bodström och Meg Tivéus lämnat styrelsen.

”Vid en given tidpunkt tar man ett beslut om att misstankarna är så starka att man måste agera. Det är en process som måste ha sin gång”, säger Christer Ahlgren.

De senaste dagarna har affärsmedia uppmärksammat även PwC:s roll som revisor i tre bolag i kretsen runt Allra, se separat artikel. Det gäller Life Funds, dess ägarbolag Springwell samt finansbolaget Oak Capital – som sålde finanstjänster till Allra.  RI utreder dock inte om de misstänkta ekobrott som i mars fick Deloitte att anmäla Allra till Ekobrottsmyndigheten, även kunde eller borde ha upptäckts av PwC.

”Vi har i dagsläget inget disciplinärende kring PwC:s roll”, säger Fredrik Bengtsson.

Alexander Ernstberger skriver i ett mejl till Revisionsvärlden att han är på semester och för tillfället inte har några ytterligare kommentarer.

 

Martin Hammarström

[email protected]