Åkervall stämplar ut

Förre KPMG-chefen lämnar yrket efter 40 år som revisor. Över 70 revisionsuppdrag i spel.

Topprevisorn och före detta vd:n på KPMG Hans Åkervall lämnar yrket. Han har bett Revisorsnämnden att upphäva hans auktorisation från den 15 juli i år, skriver Dagens Industri.

”Det här är något jag funderat över en längre tid. Jag har arbetat som revisor i nästan 40 år, det är ett yrke som är mycket stimulerande och som spänner över många spännande områden. Jag fyller 63 i sommar, jag vill gärna göra något annat innan jag går i pension”, skriver han i ett mejl till DI.

Det innebär Åkervalls över 70 revisionsuppdrag håller på att fördelas bland kolleger. Bland de tyngre tidigare uppdragen märks Cloetta, där KPMG-kollegan Thomas Forslund nyligen valdes in som revisor. I SBAB har kollegan Anders Tagde tagit över. Enligt databasen Retriever är Hans Åkervall revisor i Green Cargo och i en rad bolag inom Walleniussfären, bland andra Walleniusrederierna och moderbolaget i koncernen, Rederi Aktiebolaget Soya.

Hans Åkervall förnekar att hans beslut har att göra med Revisorsnämndens pågående diciplinärende om hur han skött sina åtaganden hos Nordea, ett ärende som nu läggs ner.

”RNs granskning har pågått i över ett år nu, och det finns inget samband”, skriver han i ett mejl till tidningen.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *