Wrebit ökar takten

Planerar nyemission och siktar på 10 000 kunder i år.

Bokföringsappen Wrebit lanserades i början av 2016. Kunderna är småföretag som betalar 99 kr i månaden (eller 999 kronor om året år) plus moms för att kunna bokföra, fakturera och scanna kvitton med mobiltelefonen.

”Vi lockar över en del kunder från webbaserade bokföringslösningar, men de flesta kommer från de redovisningsbyråer vi samarbetar med”, säger Wrebits vd David Wengbrand.

Bolagets affärsmodell går ut på att den löpande bokföringen sköts av kunden som i de flesta fall har stöd av en redovisningsbyrå för exempelvis deklaration och bokslut.

”Våra kunder är mikroföretag och har inte varit särskilt lönsamma för byråer. Genom att föra över bokföringen till oss och företagaren kapar byrån lågtaxedelen”, säger David Wengbrand.

David Wengbrand

Wrebit ser sig alltså sig som partner snarare än konkurrent till redovisningsbyrån och liknar i detta Mr Shoebox, en annan app.

”Det har poppat upp många digitala lösningar på senare år. Det som skiljer oss från exempelvis Wint och Dooer är att de är digitala redovisningsbyråer. Wrebit är enbart en programvaruleverantör, även om det inte är något inte ett traditionellt bokföringsprogram. Vi har bland annat skrotat debet och kredit, som annars kan röra till det.  Användaren ska kunna bokföra utan förkunskaper.

Hur många betalande kunder har ni?

”Idag har vi över 1000 kunder och samarbetar med 31 byråer, men innan året är slut siktar vi på att ha 10 000 betalande kunder och 100 byråpartners. Vi har flera spännande samarbeten på gång som vi hoppas kunna berätta om snart”, säger David Wengbrand hemlighetsfullt.

Visma ger redovisningsbyråerna en del av intäkterna när kunderna köper vissa program. Ger ni byråerna någon provision för att de förser er med kunder?

”Vi hade provision, men vi har faktiskt gått ifrån det. Detta är en lågprisprodukt som kostar kunden 99 kr i månaden, så för byrån blev det inte mycket pengar. Vinsten när kunden använder Wrebit är tidsbesparingen som ger ökad lönsamhet för byrån. Vi satsar även på att marknadsföra byråerna. Det kan ses som en bonus då de kan få nya kunder genom Wrebit”, säger David Wengbrand.

Är mobilen verkligen rätt redskap för bokföring?

”För väldigt många är det helt rätt. De unga företagarna som startar idag har inte ens dator, de har mobil och kanske en surfplatta. Sedan finns det givetvis andra som tycker att det blir för smått och plottrigt. Wrebit lämpar sig inte för lagerhantering eller bolag med långa artikellistor. Den stora fördelen är att entreprenören bokför i realtid. Det administrativa blir inget påhäng, du slipper högarna med papper och kvitton”, säger David Wengbrand.

Hur gamla är era kunder egentligen?

”Det finns alla sorter. Vi har fler under 40 år än över 60 år, helt klart. Men det finns 75-åriga skogsägare som sköter bokföringen med Wrebit”, säger David Wengbrand.

Wrebit startade som ett sidoprojekt på bokföringsbyrån Wengbrand, som grundades av Davids far Kjell och som har kontor i Ulricehamn och Borås.

”Det var ganska mycket domedagsprofetior när det gäller redovisningsbranschen.  Därför vi började titta på vad som kommer att ersätta oss redovisningskonsulter. Vi såg en lucka i marknaden när det gällde digital bokföring för de allra minsta företagen”, säger David Wengbrand, som är övertygad om att timtaxorna för bokföring kommer att sjunka i framtiden.

Idag är Wrebit avknoppat som ett fristående bolag som ägs av bokföringsbyrån Wengbrand, statliga Almi Invest, det familjeägda investmentbolaget Ståhl Invest samt av Inkinvest, ett investmentbolag i Borås. I somras tog bolaget in två miljoner kronor i samband med ägarbreddningen och David Wengbrand avslöjar att bolaget planerat att ta in ytterligare pengar under 2017.

”Vi kommer att ta in mer kapital, bland annat till marknadsföring för att kunna växa. Det kommer att handla om miljonbelopp. Vi måste höras genom bruset, många säger sig vara digitala och mobila utan att vara det. Dessutom måste vi fortsätta att utveckla appen. Målet är att vara i framkant, vi kommer aldrig att luta oss tillbaka”, säger David Wengbrand.

Martin Hammarström

[email protected]