Tidigare Grant Thorntonchef dömd till fängelse

Hans skatteupplägg på Isle of Man var grovt skattebrott.

 

Isle of Man

En före detta auktoriserad revisor och chef på Grant Thorntons kontor i Helsingborg dömdes på måndagen till sex månaders fängelse för medhjälp till grovt skattebrott. Samtidigt dömdes hans kund, en före detta Helsingborgsföretagare, till fängelse i två år och sex månader för grova skattebrott. Brotten handlar om att med hjälp av Grant Thorntonchefen ha slussat drygt 12 miljoner kronor till skatteparadiset Isle of Man.

Domen grundas på utredningar som Skatteverket gjorde under flera år av skatteupplägg där centralfigurerna var Grant Thornton-chefen, en affärsadvokat i nordvästra Skåne och en målvakt på Isle of man. Trion satte upp utländska kapitalförsäkringar som ägde svenska fåmansbolag. Genom att använda sig av fasadbolag på Isle of Man som mellanhänder kunde företagare undvika beskattning på pengar som togs ut från kapitalförsäkringarna. Förutsättningarna för verksamheten förändrades för några år sedan.

Den tidigare Grant Thorntonchefen skapade under några år i mitten av 00-talet snarlika upplägg åt flera kunder. Tidigare har en företagare i Halmstad dömts för grovt skattebrott. I den processen fick den tidigare Grant Thorntonchefen villkorlig dom med samhällstjänst i 160 timmar för medhjälp till grovt skattebrott.

I både Halmstadsmålet och Helsingborgsmålet hävdar Grant Thorntonchefen att han vid tidpunkten var övertygad om att de avancerade skatteuppläggen varit lagliga.

”Den här typen av upplägg var relativt vanliga för tio år sedan”, sa mannens advokat Leif Ljungholm, till Helsingborgs Dagblad för en tid sedan.

Grant Thornton har tagit avstånd från verksamheten och har uppgett att den tidigare kontorschefen agerade på egen hand. Ett par skatteexperter på Grant Thornton har hörts som vittnen i rättegången. Domen från Helsingborgs tingsrätt (B 457-15) ger intrycket av att Grant Thorntons skatteexperter i mitten av 00-talet var på det klara med att upplägget befann sig i en skatterättslig gråzon, men att revisorn ändå fortsatte att skapa dessa. I mitten av 2011 begärde han att få sin auktorisation som revisor upphävd och strax därefter lämnade han byrån.

Martin Hammarström

[email protected]